Тоя “ДЖЕНДЪР” за нищо го нямате!

Коментар на Емине САДКЪ

Думата „джендър“ изненадващо грозно нахлу в българския език и се усвои много неадекватно. Толкова се загубихме в този грешен превод, че няма да можем да се намерим в цивилизацията още дълго. Замърсихме „джендър“-а и го превърнахме в подигравателен етикет, който лепим наляво и надясно.

„Джендър“ е това, което не разбираме, защото няма кой да ни го обясни. Като демокрацията и толерантността е – още никой не ни е обяснил читаво как и защо работят. Затова и не работят. Новостите трябва да се изговарят публично и обективно. Подходящият език на новостта се изгражда постепенно. Желателно е да поговорим за езика на правилен език и да наричаме нещата с истинските им имена.

Събитията около една такава нелепост като отхвърлянето на „Истанбулската конвенция“ произтичат основно от неразбирането й. Лъжата за приемането на „ирански травестити“, пропагандата за разрешаването на еднополовите двойки и прочее фактологични несъответствия ни накараха да си викаме обидно „джендър“. Не знам на вас дали ви звучи смешно, но как бихте обяснили цялата тази ситуация на англоезичния свят? Истерията и масовата паника позволи на всякакви неграмотни „юроди“ да се проявят като спасителите и съхранители на „българското“. Ако хетеросексуалността, татуировката на Левски, изхвърленият боклук през БМВ-то и речта на омразата биха спасили и съхранили България – отдавна щяхме да се храним със сребърни лъжици!

В българския език е трудно да се намери подходящ превод на думата „джендър“. На английски “gender” буквално означава „род“. Имаме прекалено силни и емоционални социокултурни асоциации с рода и родовото – както лингвистични, така и фамилни, за да я преведем буквално. Едно от най-приятните предложения за превод на думата даде проф. Калин Янакиев. Той изхожда от корена на думата “gender”, която идва от френски език “genre” и означава „жанр“.

За съжаление, много малко хора бяха толкова адекватни по темата и изразиха мнението си през медиите. Никой не ни преведе езика, на който говореха журналистите и „експертите“, затова ние взехме нещата в свои ръце. Хванахме го тоя „джендър“ и го „оправихме“.

От лингвистична гледна точка дори преводът „жанр“ не е подходящ. Прекалено литературно и художествено звучи, но не и социално. Нямам нищо против терминът „джендър“ да се използва в този си суров вид, но тъй като не го усвоихме добре, ще трябва да се направи нещо по въпроса.

„Gender studies“ или „джендър науката“ е дял от социологията на хуманитарните науки. Те са свързани с изследването на отношенията между различните полове, тяхното социално оформяне, роля и поведение. Основният аргумент на „джендър теориите“ е, че човек е част от социума и е оформен от него. Всеки пол си има строго определени норми на поведение, които са изградени от обществото. Същите тези норми определят социалната роля на мъжете и на жените, като дават повече власт на мъжете, сравнена с  тази на жените. Тази теория разделя „пол“ (на англ. – sex) и „социален пол“ (на англ. – gender) в две различни категории, които всеки човек притежава. Полът се третира като нещо биологично, а социалният пол се разглежда като нещо, което произтича от културните и социални норми на поведение и следователно всеки може да си ги избира в естествения ход на своя живот.

В този смисъл, всички си имаме и „пол“, и „джендър“. Например аз съм родена с женски полови органи, но поведението ми е малко по-смело и „нахакано“. Преди се обличах по-алтернативно – широки дънки, тениска, анорак и прочее социални белези, които обществото определя като „мъжки“. Често са ме обърквали и са ме наричали „момченце“, но най-често ми лепяха етикета „мъжкарана“. Ако бях пънкарка в Англия, щях да се самоопределя като „жанрово неутрална“ (на англ. – gender neutral), защото не влизам нито в „женските“ социокултурни норми на поведение, нито в „мъжките“.
Предполагам, някои хора ще си помислят, че това ме прави лесбийка, или ще отчетат някаква обърканост в сексуалността ми. Скъпи читатели, обществото и нормите му на поведение са тези, които ви объркват, не аз!

Сексуалността е нещо съвсем различно. Сексуалността не е социално явление, а чисто човешко и лично интимно желание. Това е друга тема, за която не можем и не обичаме да говорим. Освен ако не е нещо лошо и не е свързано с патология. Ако си мислите, че обществото не оформя нормите ни на поведение и не обръща внимание на „жанра“, в който се развивате – много грешите!

Преди година и половина си направих социален експеримент, който кръстих „Жена“. Реших, че ще вляза във визуалните норми на социалното понятие и културен архетип „жена“. Експериментът започна с пускането на дълга коса, носене на лек грим, женски дрехи, клинове и прочее. Общественото отношение тотално се промени към мен. Към по-добро, естествено. Въпреки, че съм същият човек, просто влязъл в рамката на очакваното и познатото. В този смисъл, аз смених своя „жанр“ с жанра, в който обществото иска да ме види. Затова и аплодисментите нараснаха.

Не знам защо беше тази съпротива срещу „Истанбулската конвенция“  и как „джендър“ излезе от контекста и влезе в конотацията за объркаността на нацията. Недоволството и събраната ярост, която трупаме с години към ония 240 умни хора на жълтите павета, се канализира в омразата към третия пол, който съвсем бегло засягаше демократичната идея на „Истанбулската конвенция“. Една конвенция срещу насилието се превърна в насилие над словото и смисъла му. С текущата „свобода“ на медиите, която имаме, и отхвърлянето, масовата паника покрай Конвенцията, изключително много се отдалечихме от идеята на ЕС.

Знам, че всички тези хуманитарни теории могат до звучат плашещо, но те са тези, които изследват нас и връзките, създадени помежду ни. Ако не сте съгласни с тях, направете си свои изследвания и сте свободни да смените парадигмата. Аз не съм съгласна с много от теориите на феминизма и хуманитарните науки, но не мога да се  примиря, когато смисълът на думата „джендър“ се подменя и се злоупотребява с нея. Това е вандализъм над словото, който трябва да бъде наказан с… ограмотяване.

IMG_20180321_152102_HDR

Положението е „Криворазбраната демокрация“. По едно време се беше създало враждебно настроение срещу веганството. Мислех си, че в България толерираме повече хомосексуалността пред веганството. Но добре, че е Конвенцията, та веганите спасиха кожите.

Ама те и веганите са едни „джендъри“, де… 

 

Реклами

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s