ПРОДАДОХА ПЕЕВСКИ ЗА 3 000 $

Коментар на Емине САДКЪ

Насълзиха ми се очите от радост, докато гледам картината „I am a Bulgarian Worker” на Дамян Бумбалов (Бумбала). Творбата изобразява Делян Пеевски с тежка бухалка в дясната ръка и с леко отворена уста, която казва „I am a Bulgarian worker”. Произведението на Бумбалов веднага намери своя собственик, който го купи за 3 050 $ от най-голямата онлайн галерия “Saatchi Art”.

_DSC9574
Снимка: Дамян Бумбалов

Изображението е една голяма ирония. Не по-голяма от самия Пеевски, защото нищо не може да бъде толкова голямо колкото него. Несъмнено Бумбала разумно е съчетал бухалката в дясната ръка на „българския труженик“, звездите по челото му и надписа. Ако текстът на картината “I am a Bulgarian worker” не беше там, пейзажът нямаше да е пълен.Тази историческа и саркастична препратка към едно отминало лозунгарско време (режим) в стил американски комикс – ме кара да се глобализирам от кеф. Комбинацията и изборът на цветовете са блестящи. Предполагам, че бухалката е за търкане на билетчета. Най-голямото и печелившо билетче е…БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, който Пеевски изтърка успешно.
Не знам на вас как ви звучи, скъпи ми красиви джендъри, но ПРОДАДОХМЕ ПЕЕВСКИ ЗА 3 050$. Ура за другаря Бумбалов! Моята партия ще гласува за неговата партия!

Тези, на които им стана тъжно, че не са успели да купят картината, още не е късно – предлагат се и прекрасни принтове, които стартират от 250 $. И това не е всичко! Ако не харесвате Пеевски, а сте фен на Бойко – може да си го купите пак от същия автор.
Аз бих си купила тази на Корнелия Нинова, но още не е готова. Шегувам се, не знам дали авторът творчески се подготвя за подобна картина, но искрено се надявам.

Изкуството ще спаси света! Този път не се шегувам. Единственият начин да пропиша за политика е, ако тя е изразена чрез изкуство. Онази кал, абсурд и душевна мръсотия, в която тъне българската политика, не ми позволява да си цапам ръцете с нея. Само изкуството може да хигиенизира бездънния гьол на социалната несправедливост.
И все пак, има светлина в тази черна дупка. Има изкуството на Дамян Бумбалов и още много млади артисти. Тихата бездомна революция чука на вратата ни. Преди 29 години беше много рано, сега е малко късно. Но по-добре късно, отколкото никога…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s