COVID-19: Каква защита ни предлагат маските?

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

Могат ли защитните маски за лице да забавят разпространението на коронавируса? Да, маските, заедно с други превантивни мерки като честото миене на ръце и социалната дистанция, подпомагат процеса на забавяне на вируса.

Тогава защо маските не бяха препоръчвани още в началото на пандемията? Защото експертите не знаеха степента, до която хората с COVID-19 могат да разпространяват вируса, преди да проявят симптоми. Или че някои хора с COVID-19 изобщо не развиват симптоми. И двете групи обаче разпространяват вируса неумишлено.

Тези открития накараха организациите и институциите, отговорни за опазването на общественото здраве, да включат маските в препоръките си за забавяне на разпространението на вируса. Световната здравна организация и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията вече включват маските за лице в своите директиви. Препоръчват се платнени маски за обществеността, а не хирургическите и N95 маски, необходими на доставчиците на здравни услуги.

Източник: https://www.wrcbtv.com/story/42074564/face-masks-101-the-different-types-how-they-work

Полезни разяснения и съвети относно маските предлага на сайта си американската Mayo Clinic, организация с нестопанска цел, ангажирана с медицински изследвания, клинична практика и експертни здравни грижи. Предлагаме ви част от тях:

Как работят различните видове маски?

Източник: https://pixabay.com

 • Хирургическа маска:

Наричана още и „медицинска маска“, хирургическата маска е свободно прилягаща маска за ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА, която предпазва носа и устата от контакт с капчици и пръски, които могат да съдържат микроби. Хирургическата маска също филтрира големи частици във въздуха. Тези маски могат да защитят другите, като намалят количеството на слюнката и дихателните секрети, произвеждани от притежателя на маската.

 • Маска N95:

Всъщност тази маска предлага по-голяма защита от хирургическата, защото филтрира и големите, и малките частици, когато носещият маската вдишва. Както подсказва името ѝ, маската е създадена да блокира 95% от най-малките частици. Някои маски от този вид имат клапани, които улесняват дишането. С такава маска нефилтрираният въздух се освобождава, когато носещият маската издиша.

Медицинските работници трябва да тестват различни размери и да подберат онзи, който да покрива лицето им най-плътно, преди да използват респиратор N95 на работното място. Подобно на хирургическите маски, N95-маските са предвидени за еднократна употреба. Изследователите обаче тестват начини за дезинфекция на маски N95, за да могат да бъдат използвани повторно.

Някои маски от този вид и дори някои маски от плат имат еднопосочни клапани, които улесняват дишането. Но тъй като клапанът изпуска нефилтриран въздух, когато потребителят издиша, този тип маска не пречи на разпространението на вируса. Поради тази причина на някои места те са забранени за употреба.

 • Маска от плат:
Източник: https://pixabay.com

Маската от плат е предназначена за улавяне на капчици, които се отделят, когато човекът говори, кашля или киха. Изискването от всички да носят маски от плат може да намали разпространението на вируса. Покриването на лицето с маски от плат най-вероятно ще намали разпространението на вируса, когато се прилага и от хората в обществените заведения.

Докато хирургическите маски и маските с филтър (N95) може да се окажат дефицитни и трябва да бъдат запазени за медицинските служители, маските от плат са лесни за намиране или изработване. Те могат да бъдат изпрани, изгладени и използвани отново.

Този вид маски могат да бъдат изготвени от обикновени материали. Инструкциите за тяхната изработка са лесни за намиране в онлайн пространството. Маските от плат трябва да включват множество текстилни слоеве. Уебсайтът на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията дори включва указания за маски без шиене, направени от кърпи за глава и тениски.

Ето няколко насоки за поставяне и сваляне на маска от плат:

 • Измийте или дезинфекцирайте ръцете си преди и след поставяне и сваляне на маската.
 • МАСКАТА СЕ ПОСТАВЯ ВЪРХУ УСТАТА И НОСА!
 • Завържете я зад главата си или използвайте ушните ластици и се уверете, че прилепва плътно.
 • Не докосвайте маската си, докато я носите.
 • Ако случайно докоснете маската си, измийте или хигиенизирайте ръцете си.
 • Ако маската ви се намокри или замърси, сменете я с чиста. Поставете използваната маска в торбичка (за да се изолира от останалите предмети в чантата или джоба ни), докато я изперете.
 • Премахнете маската, като я развържете или повдигнете ушните бримки, без да докосвате предната част на маската или лицето си.
 • Измийте ръцете си веднага след отстраняване на маската.
 • Редовно перете маската си със сапун и вода на ръка или в пералнята. Не е необходимо да се пере с други дрехи.

Правилото за носене на маска за лице има и своите изключения:

 • Не слагайте маски на никого, който има проблеми с дишането или е в безсъзнание, или не може по друг начин да премахне маската без помощ.
 • Не слагайте маски на деца под 2-годишна възраст.
 • Не използвайте маски за лице като заместител на социалното дистанциране!

Ако изпитвате трудности при носенето на маска:

 • Започнете бавно. Носете маската си у дома за кратко време, например докато гледате телевизия. След това я носете по време на кратка разходка. Бавно увеличавайте времето, докато се почувствате по-комфортно.
 • Намерете подходящия за вас размер. Ако маската не ви е удобна или е твърде трудно да дишате с нея, помислете за други опции. Маските се предлагат в различни видове, стилове и размери.
 • Ако тези съвети не помогнат или имате притеснения относно носенето на маска, говорете с Вашия лекар как да защитите себе си и другите по време на пандемията.

Източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449

Превод и адаптация: Теодора Кремова

Редактор: Лилия Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s