Кратка история на медицинските маски

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

От тъканта на пикочния мехур на животните до различни текстилни модели и пайети, маските за лице са претърпели много революции в дизайна си през вековете. Писателката Лизи Енфийлд (Lizzie Enfield) проследява тяхната история в снимки:

  • Историята на покривалото за лице като начин за защита на респираторното здраве може да се проследи отпреди 2 000 години. Римският философ Плиний Стари използвал кожите от животински пикочен мехур като маски за филтриране на праха при раздробяване на цинобър или живачен сулфид (HgS) – токсичен минерал, употребяван по това време за пигментация на украсата.
  • В Китай има доказателства за подобни покривала на лица от династията Юан, датиращи от XIII век. В своя пътепис от същия период, италианският изследовател Марко Поло споменава за слуги, подчинени на китайския император и неговото обкръжение, облечени с копринени шалове, с които покривали устата и носа си, за да възпрат издишването си и замърсяването на храната, която приготвяли за императора.
  • В ранните години на XIV век Черната смърт, най-продължителната чумна епидемия в Европа, налага широката употреба на лицеви покрития. Друго огнище през XVII век довежда до създаването на онази маска с клюн, която всички сме виждали. Тя символизира точно чумата и е създадена от френския лекар Шарл де Лорм. Маската покрива цялото лице, а очите са предпазени със стъкло, за да може използващият маската да бъде напълно защитен, но и да има видимост. Клюнът на предпазното средство служил като филтър – в него слагали подправки или аромати, включително мента или камфор, които да възпрепятстват достигането на патогена до дихателните им органи.
  • Художникът Леонардо да Винчи потапял дрехи във вода и ги поставял на лицето си, за да  предпази белите си дробове от навлизането на токсичните химикали в боите, които използвал при рисуване. Хората, опитващи се да се измъкнат от горяща сграда, все още прибягват до този ефективен метод, за да защитят дробовете си от токсичния дим.
  • Откриването на бактерии във въздуха от Луи Пастьор през 1861 г. кара хората да осъзнаят опасностите от вдишване на вредни патогени, но кара и лекарите да предписват памучни маски, които да ограничават щетите. Модерните дами носели дантелени воали, които предпазвали навлизането на вредните частици в белите им дробове.
  • През ранните години на XX век Ву Лиен-тех, специалист по обществено здраве от Малайската федерация, разследва пневмонична чума, избухнала в Северен Китай. Той разработва маска от марля, обвита в памук, и ѝ добавя връзки, с които да може да се прикача на ушите. Това е и прототипът, от който се развили маските, използвани в медицината днес.
  • През 1905г. лекарката от Чикаго Алис Хамилтън публикува проучване за количеството бактерии, наречени стрептококи, които пациент със скарлатина отделя при кашлица или плач. Тя измерва и бактериите от здравите лекари и медицински сестри, когато говорят и кашлят, което я мотивира да настоява за ползването на маски по време на операции. Нейните препоръки водят до широката употреба на защитните маски от хирурзи и медицински сестри.
  • През 1918г. по време на глобалната пандемия от грип както медици, така и граждани, използват защитни маски, особено в САЩ, където в някои от щатите било задължително да се носи маска на работното място и в градския транспорт. Вирусът, олицетворен в тази рисунка, убива повече хора от Първата световна война, която тъкмо приключва към времето, когато „испанският“ грип се появява.
  • Засилената индустриализация през XX век води до една от най-големите заплахи за здравето на обществото – замърсяването на въздуха. Това налага използването на маски против мръсен въздух в някои от най-засегнатите от урбанизацията и индустриализацията градове.
  • В началото на 2020г. френската дизайнерка Марин Сере излиза пред конкуренцията, като показва забележителна далновидност. По време на седмицата на модата в Париж през февруари, нейните модели носят тоалети със съответстващи маски за лице, създадени месеци, преди светът да научи за COVID-19. Но модната индустрия като цяло не очакваше да се случи нещо подобно, което принуди хората да се обърнат към домашно изработените защитни маски.

Източник: https://wellcomecollection.org/articles/XwMmcBQAAGwR9GY8;

Изображения: https://wellcomecollection.org/articles/XwMmcBQAAGwR9GY8; Getty Images via https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-51672753

Превод и адаптация: Теодора Кремова

Редакция: Лилия Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s