Митове и факти за маските за лице

КАКВО Е НУЖНО ДА ЗНАЕТЕ?

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

Глобалната пандемия от КОВИД-19 причини милиони случаи на инфектиране и стотици хиляди смъртни случаи по света. Болестта, предизвикана от необикновения SARS-CoV-2, се разпространява по въздушно-капков път. Когато инфектираните хора отделят капки от слюнката си при кашляне, кихане или говорене, тези миниатюрни капки (пръски) попадат върху околните хора или предмети и могат да бъдат вдишани от стоящите в непосредствена близост.

Съществуват много заблуди относно носенето на маски. Съпоставяйки заблудите и настоящото знание за КОВИД-19, ето няколко от най-често срещаните митове и факти за маските според UPMC (един от големите доставчици на здравни грижи в САЩ):

Източник: https://pixabay.com

Кой би трябвало да носи маска?

Мит: Няма нужда да нося маска, освен ако не съм болен.

Факт: Трябва да носиш маска, дори и да нямаш симптоми на КОВИД-19.

Научните доказателства сочат, че асимптоматични и пресимптоматични хора могат да разпространяват КОВИД-19. Носенето на маска на публични места, особено когато не можеш постоянно да спазваш дистанция, може да предотврати разпространението на вируса сред другите.

Могат ли маските да помогнат срещу КОВИД-19?

Мит: Маските за лице не са ефективни срещу заболяване.

Факт: Маските за лице могат да бъдат много важен фактор за превенция.

Въпреки че маските сами по себе си не могат да предотвратят КОВИД-19, те са ключов фактор за превенция. Ако носите маска, може да спрете разпространението на заразата към другите. Ако околните носят маска, това може да предотврати вашето заразяване с КОВИД-19.

Други важни тактики за предотвратяване включват:

  • Спазването на 2 м дистанция на публични места от хора, които не са част от вашето семейство.
  • Поддържането на добра хигиена на ръцете – мийте си ръцете често със сапун и вода или ги почиствайте с дезинфектант, съставен от поне 60% алкохол.
  • Редовното почистване и дезинфекциране на често докосвани повърхности като брави, повърхности на шкафове, електрически ключове, мобилни телефони и др.
  • Избягването на контакти с хора, които видимо са болни.

Ако следвате тези методи, това може да ви помогне да намалите риска от заразяване с КОВИД-19.

Източник: https://www.lofficiel.com.tr/sanat/saglik-icin-sanat

Опасни ли са маските за лице?

Мит: Маските могат да навредят на здравето ми.

Факт: Маските не вредят по никакъв начин.

Широкоразпространеният мит, че маските могат да навредят, защото принуждават онзи, който ги носи, да вдишва нездравословно количество въглероден диоксид, е неоснователен.

Молекулите въглероден диоксид, които се освобождават, когато издишвате, са миниатюрни – по-малки от частиците на коронавируса, които маските са предназначени да спират. Частиците въглероден диоксид ще излязат свободно, позволявайки ви да дишате.

Важното е да носите покривало, което ви позволява да дишате постоянно, докато стои неподвижно върху долната половина на лицето ви.

Кога трябва да нося маска за лице?

Мит: Маските са нужни само на претъпкани места.

Факт: Трябва да носите маска на всички публични места, ако не може да спазвате социална дистанция.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, маските за лице биха намалили разпространението на КОВИД-19, ако са масово използвани на публични места. Постоянното спазване на дистанцията от 2 метра на обществени места невинаги е лесно, което прави носенето на маска важно средство за превенция.

Какъв вид маска трябва да нося?

Мит: Трябва да нося медицинска маска или респиратор N95.

Факт: Ако е възможно, гражданите трябва да носят маски от плат.

За да запазим консумативите от медицински маски и респиратори N95 за медицинските служители и служителите на първа линия, гражданите трябва да носят маски от плат. Маските от плат могат да бъдат ефективни в ограничаването на разпространението на КОВИД-19, докато хирургическите маски и маските с филтър са налични за хората, които имат нужда от тях. Вие може да си купите маска за лице от плат или сами да си направите такава.

Източник: https://pixabay.com

Предпазват ли медицинските маски?

Мит: Медицинските маски не предпазват от инфекция, предпазват другите от това да бъдат заразени от теб.

Факт: Медицинските маски предпазват носителя от инфекция.

Медицинските работници носят хирургически маски, за да предпазят от много инфекции, в това число и КОВИД-19. Редовите граждани трябва да продължат да носят маски от плат, за да запазят специализираните консумативи за медицинските работници и хората на първа линия.

Мога ли да нося шлем вместо маска?

Мит: Шлемът може да бъде използван като заместител на маската.

Факт: Шлемът не е препоръчителен заместник на маската.

Ефективността на шлемовете в предпазването от въздушни частици е неизвестна, заявяват от американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Ако носите шлем без маска, щитът трябва да обгръща двете страни на лицето ви и да се удължава до брадичката. Еднократните шлемове трябва да се носят само веднъж. Шлемовете за многократна употреба трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани след всяка употреба.

Шлемовете не бива да се използват като заместител на маските в здравната система.

Как трябва да се носи маската за лице?

Мит: Маските за лице трябва да са отпуснати.

Факт: Маските трябва да бъдат плътно прикрепени.

За да бъде една маска ефективна, трябва да прилепва плътно и все пак да ви позволява да дишате. Повечето маски са с връзки или с ушни ластици. Маските трябва да покриват носа и устата напълно, като долната част да бъде прикрепена под брадичката.

Трябва ли да пера маската си за лице?

Мит: Не е нужно да перете маската си.

Факт: Трябва да перете маската си след всяко ползване.

От американския Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчват пране на маската след всяко носене на публично място. Може да я перете в пералня с прах за пране на възможно най-високи градуси или да я изперете на ръка с вода и белина. След пране маската трябва да бъде напълно суха, преди да я използвате отново.

Източник: UPMC: Myths and Facts About Facemasks to Prevent COVID-19 | UPMC HealthBeat

Превод и адаптация: Теодора Кремова

Редактор: Лилия Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s