Маските за лице: новият начин да изразите себе си

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

Представете си следното: двама души стоят един срещу друг с маски на лицата си и се опитват да разговарят. Дискомфортът е видим и за двете страни.

Звучи ли ви познато?

Маските за лице лека-полека станаха част от нашето ежедневие, като ни придружават в кратките ходения до магазина, по пътя за работа и дори по време на сутрешните ни разходки. Тази неочаквана, но все пак наложителна промяна в нашата представа за нормалност съвсем обяснимо не е добре възприемана от мнозина.

Носенето на маски отне нашето усещане за индивидуалност. Когато част от лицето е скрито, фокусната точка на човешката суета и себеизразяване се губи. Носенето на покривало на лицето прави невъзможно за Рони да покаже типичния само за нея оранжев руж, а Али губи възможността да развява своя грижливо помазан мустак.

Макар да е вярно, че маскирането доста е усложнило изразяването на нашата креативност и индивидуалност, не се тревожете! Защото тъкмо в проблема се състои неговото решение. По-голяма част от дискомфорта може да бъде избегната, когато превърнем маските си в „платна“ за своята креативност и умения. Нека да проучим как графичните маски за лице могат да подсилят себеизразяването ни и да подобрят социалните ни контакти.

Кажете „зеле“!

Ако не се чувствате много креативни, усмихнатата маска е добър начин да започнете.

Това, което знаем, е, че носенето на усмихната маска може да бъде причината, която ще накара един непознат да се приближи и да попита именно вас за посоката, вместо някого другиго. Обикновената маска може да обърка хората на несъзнателно ниво, тъй като те не могат да получат като обратна връзка никакви лицеви изражения. Усмивка, принтирана върху маската ви, може да предизвика известна топлота от страна на околните, облекчавайки неловкостта, когато помахвате на съседа си например. В добавка, може да подобрите деня на някого, без да се налага наистина да се усмихвате!

Ако пък не ви харесва идеята за излъчване на широка усмивка по цял ден, сърдитото коте е за вас. Така поне хората ще знаят със сигурност, че не искате да ви притесняват.

За феновете…

Маски за лице със символи на поп културата или миймове (хумористични интернет послания) са изключително добър избор за вас, ако сте емоционално привързани към определени личности или стилове.

За голяма част от днешното поколение креативността и себеизразяването включват препратки към телевизията или социалните медии. Нашите идентичности на практика са оформени от популярната култура.

Като интернет консуматор в днешно време вероятно често разпознавате себе си в други потребители, след като прочетете техни коментари/статии/постове. Това е така, защото активно се стремим да търсим съмишленици, като се насочваме към групи с идентични на нашите предпочитания (като фен-клубовете), които да ни помогнат да се социализираме.

При конкретните обстоятелства, когато комуникацията лице в лице става все по-трудна, препратките към поп културата могат да си пробият дълъг път към сближаването на хората.
Излагането на любим цитат или анимация върху маската ви може да се сметне за прозорец към вашата личност, позволявайки индивидуалността ви да блесне. Също така може да даде на хората около вас усещане за фамилиарност и асоциации, тъй като те биха разпознали вашите предпочитания.

Така че, защо не оставите маските да говорят?

Искате ли малко „groove“?

Нека си го кажем – като прикриваме най-важната част от профила си, трудно можем да изпълняваме артистичните си прищевки. Разочарованието е голямо, когато осъзнаеш, че заради маската не можеш да сложиш любимото си червило на работа или че любимата ти татуировка на лицето ще трябва да бъде покрита. Потискането на тези връзки със себеизразяването само прибавя още мрачно настроение.

Какво ви спира да носите цветна и интересна маска, която да отразява креативността и настроението ви? В дните, в които ви се иска да се пресегнете към секси розов гланц, носете ярко оцветена маска. Или пък ако сте в „джаз“ настроение, нахлузете някоя със сюрреалистична шарка.

Ако наистина искате да се адаптирате към настоящите условия, добра идея е да мислите за маската като за аксесоар, а не като за стока. Добавянето на графики към маските е само един от начините да направите задължителното носене малко по-вълнуващо.

Има безкрайно много опции да персонализирате своята маска, за да може да представяте своята идентичност, мотивация и стил.

Пазете се и се насладете на лова на дизайни!

Източник: https://blog.threadless.com/using-face-masks-as-a-canvas-for-self-expression/?fbclid=IwAR0cBVcnv4lZMxyAviJEjiH2v_XvlqCr8LF1CcgK-RVL9m0zOJNg6VQq8dY

Изображения: https://www.thrillist.com/shopping/nation/where-to-buy-face-masks-online-covid-19

Превод и адаптация: Теодора Кремова

Редакция:  Лилия Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s