Нагласите на обществата спрямо носенето на маски

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

За маските

По време на пандемията от COVID-19 маските за лице се използват като обществена и лична здравна мярка за контрол срещу разпространението на вируса. Докато мнозина виждат носенето на маска пред устата и носа като личен принос в името на общото благо, други се съмняват в ефективността им и ги намират за неудобни.

Да носим ​​маска или не? Това все още е актуален и важен въпрос за дебат в България и в много други страни. Мненията на онези, които намират маските за необходими, и на техните опоненти, събрани от цял свят и обобщени от нас, разкриват различните аспекти на този дебат.

Нагласите на света

Светът продължава да не е на едно мнение за масовото носене на маски, но в последно време много държави променят курса си по отношение на употребата им. Към момента все още съществуват значителни различия между европейските държави относно носенето на маски на открито, главно поради различното законодателство в конкретната страна.

Някои страни са направили носенето на маски задължително на публични места. В китайския град Ухан, където огнището на КОВИД-19 започна в края на миналата година, никой не се допуска до улицата без защитна маска. Защитата срещу студ и замърсяването на въздуха е важна причина за носенето на маски в Китай. В някои култури като Япония и Южна Корея маските отдавна са обичайно явление, особено по време на зимния грипен сезон. Други правителства като Сингапур раздават комплект маски на всяко домакинство.

Маските са масово използвани във Франция, където в разгара на пандемията гражданите се нуждаеха от формуляр за разрешение, за да напуснат домовете си. Същото се случи и в Испания, когато беше регистрирано увеличение на смъртните случаи и се наложи ограничаването на свободата на придвижване на жителите. Според резултати от изследвания сред испанците, над 95% от респондентите винаги са носили маска на обществени места. Обратно, голяма част от обществото в скандинавските страни изобщо не е използвало маски за лице.

Близо половината от българите смятат, че взетите мерките срещу разпространението на COVID-19 са напълно достатъчни. Задължителното носене на маски се посочва като най-спазваната мярка. В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното спазване.

80% от американците заявяват, че ще носят маска утре, ако напускат дома си. Близо 70% от същата група са на мнение, че COVID-19 също може да се разпространява от хора, които са заразени, дори и да нямат симптоми. Потребителите на маските споделят, че по-рядко усещат негативни реакции или симптоми на вируса от страна семейството и близките си. Анализ на проучване, насочено към познанията на американците за вируса, показва, че те възприемат носенето на маска като ключов фактор за опазването на общественото здраве.

Според СЗО носенето на маска е ефективно по няколко начина. На първо място, предотвратява разпространението на вируса чрез кашляне, кихане или говорене, в същото време има известен ефект в защитата на ползвателя от контакт със заразени лица. От друга страна -маските служат като напомняне да не докосваме лицето си. Маската служи като физическа бариера между ръцете и лицето ни. Затова носенето на маска в гъстонаселените градове като Ню Йорк, Лондон или Париж се превърнала от маркер за параноя в знак за съвестен гражданин в ерата на Covid-19.

И докато в много страни носенето на маски е въведено като част от мерките (например Германия, Франция, Италия, Белгия, Испания, Португалия и др.), в други общества носенето на маски е задължително извън дома като елемент от мерките за физическо дистанциране – това са България, Австрия, Унгария, Словакия, Словения и др. Освен това много страни в Европа все още не са приложили извънредни мерки, но носенето на маски остава универсално (Босна и Херцеговина, Литва, Полша, Турция). В страни като Швейцария, Грузия и Обединеното кралство носенето на маски се препоръчва, но не е задължително. Докато в Румъния носенето на маски е задължително само в някои региони, а в други – не.

Източник: https://analysis.covid19healthsystem.org/index.php/2020/05/22/what-are-the-policies-on-wearing-facemasks-in-public-places/ . Превод: Лилия Йорданова

Трябва ли всеки да носи маска?

Мненията относно ефективността на маската са почти равностойни, но все пак има обединяваща тема – значително повишената им употреба след установяването на правилата за тяхното носене. Въпреки всичко, непрекъснато се регистрират инциденти, които привличат общественото внимание върху неодобрението на задължителния статут на това средство за предпазване. Всъщност носенето на маски е изключително рентабилен начин за борба с разпространението на вируса. Той е сравнително евтин, лесен за изработка продукт, не включва високи технологии и затова може да се използва широко в по-бедните страни. При тези обстоятелства факторите като неудобство и дискомфорт на пръв поглед изглеждат ниска цена, която трябва да платим. 

Всички страни трябва да спазват определени мерки, защото веднъж започнат ли ластиците на маската да се „разхлабват“, може и да си останат така завинаги. И тъй като маските не са напълно ефективни, но оказват осезаемо влияние върху хода на пандемията, изчисленията на изследователите показват, че личната защита на носителя ще се повиши, ако по-голям процент от хората носят предпазни маски. Така че носенето на маска означава по-голяма защита за всички.

Източници:

https://analysis.covid19healthsystem.org/index.php/2020/05/22/what-are-the-policies-on-wearing-facemasks-in-public-places/

https://news.gallup.com/poll/321221/mask-linked-accurate-perceptions-covid.aspx

Автор: Лилия Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s