Маските за лице: какво казват данните?

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

Науката подкрепя тезата, че покриването на лицето спасява животи по време на пандемията от коронавирус, и въпреки това дебатът продължава. Колко доказателства ще са достатъчни?

Когато през март тази година нейните датски колеги за пръв път предлагат да доставят защитни маски за лице на хората в Гвинея – Бисау, за да спрат разпространението на коронавируса, Кристин Бен не била толкова убедена.

„Казах ДА, това може да е добре, но има недоказани данни дали маските за лице всъщност за ефективни“, обяснява Бен, изследовател в сферата на глобалното здраве от университета на Южна Дания в Копенхаген, която от десетилетия участва в организирането на кампании за обществено здраве в западноафриканската държава, една от най-бедните в света.

От март до юли Бен и нейният екип измислят как евентуално да предоставят нужните данни за маските с надеждата те да помогнат на хората в Гвинея-Бисау. Разпространяват хиляди маски за лице местно производство на населението като част от контролирано проучване, което може да е най-големият тест в света за ефективност на маските срещу разпространението на Ковид-19.

Маските за лице са най-експресивният символ на пандемията – разболяла 35 млн. души и убила повече от 1 млн. В болниците и други здравни заведения използването на медицински маски отчетливо намалява предаването на вируса SARS-CoV-2. Но за разнообразните маски, използвани от обществото, данните са разхвърляни, разнопосочни и често набързо събрани. Към това се прибавя и разделящият политически дискурс, който включваше самия американски президент, който демонстративно пренебрегваше тяхната употреба само дни преди да бъде диагностициран с Ковид -19.

Ясно е, че науката подкрепя използването на маски, като скорошни проучвания показват, че те могат да спасят живот по различни начини: изследванията показват, че те намаляват шансовете както при предаване, така и при поемане на коронавирус, а някои разработки намекват, че маските могат да намалят тежестта на инфекцията, ако хората се заразят с болестта.

Отвъд златните стандарти

В началото на пандемията на медицинските експерти им липсваха сигурни доказателства за това как се разпространява SARS-CoV-2, и те не знаеха достатъчно, за да дадат добри препоръки за общественото здраве относно маските.

Доверието в маските нарасна през юни с новините за двама фризьори в Мисури, които са дали положителен тест за COVID-19. И двамата са носели двуслойна памучна маска за лице или хирургическа маска по време на работа. И въпреки че са предали заразата на членовете на домакинствата си, техните клиенти изглежда са били пощадени (трябва да отбележим обаче, че повече от половината отказват безплатни тестове).

Друго проучване разглежда ефектите от разпоредбите на американското правителство за използване на маски през април и май. Изследователите изчисляват, че маските намаляват растежа на случаите на COVID-19 с до 2 процента дневно. Те предпазливо предполагат, че разпоредбите може би са предотвратили до 450 000 нови случая, след като се контролират другите мерки за облекчаване, като например физическо дистанциране.

„Не ви трябва да правите математически изчисления, за да кажете, че това очевидно е добра идея“, казва Джеръми Хауърд, учен от Университета в Сан Франциско в Калифорния, който е част от екипа, прегледал доказателствата за носенето на маски за лице в статия, която е широко разпространена.

Въпреки че учените не могат да контролират силно объркващите променливи в човешките популации, те могат да го направят при проучвания върху животни. Изследователи, начело с микробиолога Куок-Юнг Юен от Университета в Хонг Конг, настаняват заразени и здрави хамстери в съседни клетки, с прегради от хирургическа маска, разделящи някои от животните. Без бариера около две трети от неинфектираните животни са хванали SARS-CoV-2, според статия, публикувана през май. Но само около 25% от животните, защитени с материал за маски, се заразяват, като заразените боледуват по-малко от съседите си без маски (измерено чрез клинични резултати и по промените в тъканите).

Обратно към балистиката

Дебатът за маските е тясно свързан с друг разделящ въпрос – как вирусът пътува във въздуха и разпространява инфекцията?

В момент, в който човек диша или говори, киха или кашля, фин спрей от течни частици полита във въздуха. Някои са големи и видими, дори можем да ги сравним с  капчици, други са микроскопични и се категоризират като аерозоли.

Капките могат да се изстрелят във въздуха и да попаднат върху очите, носа или устата на близкия човек и да причинят инфекция. Но гравитацията бързо ги дърпа надолу. За разлика от тях, аерозолите могат да се носят във въздуха от минути до часове, разпространявайки се в непроветрявано помещение като цигарен дим.

Какво означава това за способността на маските да възпрепятстват предаването на COVID-19? Самият вирус е само около 0,1 µm в диаметър. Но тъй като вирусите не напускат тялото сами, маската не трябва да блокира толкова малки частици, за да бъде ефективна. По-важни са капчиците и аерозолите, пренасящи патогени, които варират от около 0,2 µm до стотици микрометри (нормален човешки косъм има диаметър около 80 µm.) По-голямата част е с диаметър 1–10 µm и може да се задържи във въздуха дълго време, обяснява Хосе-Луис Хименес, специалист по химия на околната среда от Университета на Колорадо Боулдър. „Там се случва всичко.“

Всичко е в плата

Много по-малко се знае за хирургическите и платнени маски, признава Кевин Фенели, пулмолог от Националния институт за сърце, бял дроб и кръв в САЩ. В непубликувана работа Линзи Мар, инженер по околна среда във „Вирджиния Тех“ в Блаксбърг, и нейните колеги установяват, че дори памучна тениска може да блокира половината вдишани аерозоли и почти 80% от издишаните аерозоли с диаметър 2 µm. След като стигнете до аерозоли от 4–5 µm, почти всяка тъкан може да блокира повече от 80% в двете посоки, казва тя.

Друго проучване установява, че маските със слоеве от различни материали – като памук и коприна – могат да улавят аерозоли по-ефективно от тези, направени от един материал. Бен е работила с датски инженери в университета си, за да тества дизайна на тяхната двуслойна маска от плат, прилагайки същите критерии като за респираторите от медицински клас. Те откриват, че тяхната маска блокира само 11–19% от аерозолите до 0,3 µm. Но тъй като по-голямата част от предаването вероятно се случва чрез частици с диаметър по-малък от 1 µm, според Мар и Хименес действителната разлика в ефективността между маската №95 и други маски може да не е толкова голяма.

Ерик Уестман, клиничен изследовател в Медицинското училище на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, е съавтор на проучване от 11 август, което демонстрира метод за тестване на ефективността на маската. Екипът му използва лазери и камери на смартфони, за да сравни колко добре 14 различни покрития от плат и хирургични маски спират капчиците, докато човек говори. „Убедих се, че много от маските, които използваме, вършат работа“, казва той относно резултатите на платнените и хирургическите маски. Но тънките полиестерни и спандексови маншети за врат (еластични шалове, които могат да се изтеглят върху устата и носа) изглежда всъщност намаляват размера на капчиците, които пропускат. „Те може да са по-лоши от това изобщо да не носите нищо“, казва Уестман.

Изображение: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

Не забравяйте и човешкото мислене

За щастие може би, някои доказателства предполагат, че носенето на маска за лице може да накара потребителя и хората около него да се придържат по-добре към други мерки, като например социално дистанциране. Маските може би им напомнят за споделена отговорност. Но това изисква хората да ги носят.

В Съединените щати употребата на маски се задържа стабилно около 50% от края на юли. Това е значително увеличение в сравнение с 20-те процента употреба през март и април, наблюдавано през март и април, според данни на Института за измерване и оценка на здравето към Университета на Вашингтон в Сиатъл. Моделите на института прогнозираха също, че към 23 септември увеличаването на използването на маски в САЩ до 95% – ниво, наблюдавано в Сингапур и някои други страни – може да спаси близо 100 000 живота в периода до 1 януари 2021 г.

Въпреки всичко, повечето учени са уверени, че могат да кажат нещо категорично за носенето на маски. „Това не е единственото решение“, заявява специалистът по инфекциозни заболявания от Калифорнийския университет Моника Ганди, „но мисля, че е изключително важен стълб на пандемичния контрол“.

Пълния текст на публикацията може да прочетете тук: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

Превод и адаптация: Лилия Йорданова

Редакция: Теодора Кремова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s