Съветите на експертите: коя е най-добрата защитна маска за еднократна употреба?

Материалът е част от информационната кампания „Маскирай се“, организирана от студентите по връзки с обществеността и журналистика, 2 курс, на ВТУ.

Предлагаме на вниманието на читателите си публикация на Лорън Леви от NBC, събрала мненията на медицинските експерти за ефикасността на еднократните маски в сравнение с другите варианти.

Тъй като пандемията беше обявена за първи път в началото на март 2020 година, пазарът бързо се напълни с разнообразни маски за лице. Производителите предлагат феерия от цветове и стилове, които да отговарят на вкусовете на потребителите. Изборът, който клиентите трябва да направят, когато става въпрос за защитните маски за лице обаче, е само един. Въпреки многообразието в дизайна, маските всъщност са само две основни категории…. Коя от двете е по-добрата алтернатива?

За да разберем, попитахме медицински експерти какво трябва да знаем, преди да закупим следващата си партида маски. Преди да научим как да намерим най-добрите, едно е ясно:  всяка маска за лице е по-добра от никаква маска, единодушни са всички експерти, до които се допитахме. Същите тези експерти се съгласиха, че еднократните маски за лице за медицинска употреба не се препоръчват за широката общественост, освен ако не става дума за рискова категория. В другите случаи медицинските маски за лице трябва да бъдат запазени само за медицински работници от първа линия.

„Освен социалното дистанциране, маскирането на лицето е без съмнение най-ефективният механизъм за предотвратяване на предаването на вируса“, казва Марк Алейн Дери, епидемиолог и медицински директор по инфекциозни болести в Access Health Louisiana. „Над 40% от хората, заразени с Covid-19, са безсимптомни и не подозират за своето състояние, което ги прави по-склонни да предават вируса.“

И все пак, не са малко онези, които не са убедени, че носенето на маски на обществени места е необходимо. „Някои хора вярват, че тъй като маските не са 100% защитни, те са малка стойност в борбата с пандемията“, казва д-р Елън Търнър, лекар по инфекциозни болести и хоноруван професор в Медицинския колеж в Дрексел (Филаделфия). Въпреки че еднократните маски за лице не прилепват изцяло към лицето и следователно капчиците могат да се разпространят отстрани или през пролуките отгоре или отдолу, когато някой кашля или киха, тези капчици не са толкова опасни, колкото изхвърляното от човек без маска.

„Маската съкращава скоростта на капчиците, така че те не изминават толкова дълго разстояние и не прекарват много време във въздуха“, обяснява д-р Карън Джубаник, доцент по спешна медицина в Медицинското училище в Йейл и съавтор на „Победете коронавируса.“

Как да избирате маски за лице за еднократна употреба:

Ето какво препоръчват медицинските експерти да имате предвид, преди да закупите кутия маски за лице за еднократна употреба:

 • Не забравяйте разликата между медицински маски за лице и немедицински маски, за да сте сигурни, че сте взели правилната за вашите специфични нужди (тя ще бъде обозначена на кутията).
 • Немедицинските маски се предлагат в различни варианти откъм слоеве. Искайте такъв, който е поне двуслоен. Трислойният е идеален.
 • Ако е възможно, обърнете внимание на маски, които имат вътрешно покритие с влагоотделящи и антибактериални свойства.
 • Потърсете регулируема част за носа. Тази скоба или тел ще ви помогне да задържите частиците, когато дишате, кашляте или кихате – може също така да предпази очилата от замъгляване.
 • Ако попаднете на маска за лице, която не Ви пасва, искайте друг вариант, който да Ви е удобен на носа, устата и брадичката. Ако започне да се плъзга, това не е подходящата маска за Вас, защото, наред с други неудобства, движението изкушава потребителите да докосват лицето си, което потенциално може да разпространи вируса.
 • Не се влияйте от цената на маските. По-скъпите еднократни маски за лице не гарантират по-добра защита.

Как работят еднократните маски за лице?

Маските за лице за еднократна или за многократна употреба обикновено работят по три начина:

 • Те защитават хората около потребителя. Предотвратяват излизането на вирусни частици във въздуха, намалявайки шанса някой, заразен с Covid -19, да предаде вируса на друго лице, обяснява професорът по клинична медицина в Медицинския колеж в Университета в Синсинати д-р Карл Фихтенбаум.
 • Те помагат да се защити онова, което ползващият диша. Маските за лице също блокират до известна степен някои частици да влязат в носа и устата ни.
 • Маските помагат на носещите ги да не докосват замърсена повърхност и след това да докосват очите, носа или устата си, потвърждава главният медицински директор на Intuitive Health и съосновател на Legacy ER & Urgent Care д-р Джей Уди.

Най-добрата еднократна маска:

Маските за лице за еднократна употреба са хит на пазара, тъй като обществото започна да се запасява, но не всички маски предлагат еднаква защита. Въз основа на указанията, които получихме от медицински експерти, ето някои от най-добрите медицински маски за лице (за тези, които се нуждаят от допълнителна защита) и немедицински маски за лице, които американците биха могли да си купят.

Видове еднократни маски:

Когато се говори за маска за лице за еднократна употреба, обикновено се има предвид един от трите типа: медицинска маска за еднократна употреба, маска за лице за еднократна употреба от немедицински клас или респиратор N95.

Медицински клас еднократни маски:

Те обикновено са предназначени за еднократна употреба в болнични условия, съдържат три слоя и не са херметични. Този тип покритие на лицето е известно още като „медицинска хирургическа маска“ и филтрира големи частици. Те предпазват носа и устата на потребителя от контакт с пръски или спрейове, които могат да съдържат микроби, разяснява Джини Кенкаре, главен медицински директор и съосновател на PhysicianOne Urgent Care. Медицинските еднократни маски за лице се използват, за да предпазят другите от потребителя, който потенциално ги излага на зараза от Covid-19, според Маниша Сингал, сертифициран лекар по вътрешни болести и главен медицински директор на болница Bridgepoint във Вашингтон, където служи като лекар за спешна медицинска помощ. Всеки слой от тези медицински маски има различна цел, твърди Сингал:

 • Обикновено във външния слой е втъкан нетоксичен, водоотблъскващ химически полипропилен, за да се предпази от излагания на големи капки.
 • Средният слой има антибактериален филтър.
 • Вътрешният слой е проектиран да абсорбира влагата от дъха ни и да минимизира дразненето на кожата.

„Медицинските маски имат ефективност на филтриране както на бактерии, така и на частици най-малко 95 %“, добавя тя.

Медицинските еднократни маски за лице не се препоръчват за широката общественост, освен ако вие или любим човек не сте в рискова категория, съгласиха се експертите, с които се консултирахме, като отбелязаха, че вместо това те трябва да бъдат запазени за здравни работници от първа линия.

Маски N95:

Маската N95 е вид респиратор и въпреки че е предназначена за еднократна употреба, някои здравни специалисти са принудени да използват повторно своите, когато наличностите са ограничени. „Той е по-ефективен от хирургическата маска и филтрира 95 % от малки и големи частици“, казва Уди. „Маските N95 са най-силните налични маски за лице и не се нуждаят от допълнителни покрития.“ Маските за лице N95 изискват професионален монтаж и трябва да бъдат запазени за здравни работници от първа линия, когато е възможно, са единодушни експертите.

Немедицински маски за лице:

За да помогнат при масовата нужда по време на пандемията, компаниите започнаха кампанийно да произвеждат маски за широката публика. Те се предлагат в магазини като Amazon, Target и Walmart и изглеждат като хирургически маски, но не са регулирани или тествани от оторизирани органи като Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, тъй като не са предназначени за използване в болнични условия, смята Кенкаре. „Те се предлагат в много разновидности и с различно качество на напасване и филтриране“, продължава тя. И те най-вероятно са това, което хората имат предвид, когато обсъждат маски за лице за еднократна употреба. Обикновено се предлагат в дву- или трипластови конструкции и се препоръчват за широката общественост пред медицински маски за лице.

Но не забравяйте: „докато всички хирургически маски се считат за маски за лице, не всички маски за лице се считат за хирургически маски“, уточнява Уди.

Трябва ли да си вземете маска за лице за еднократна употреба?

„Еднократните сини или зелени маски в хирургически стил очевидно вършат по-добра работа в защитата на потребителя и хората в непосредствена близост“, казва д-р Грегъри Шарлоп. „Изследванията показват по-високи нива на вирусно предаване с маски от плат в сравнение със сините хирургически маски.“ Световната здравна организация например специално препоръчва използването на хирургически маски от медицински клас, ако сте над 60 години, страдате от заболявания, чувствате се болни или се грижите за болен член на семейството. Експертите, с които се консултирахме обаче, са съгласни, че широката общественост не трябва да се запасява с респиратори N95, освен ако не е абсолютно необходимо.

ПОЛЗИ:

 • Еднократните маски за медицинска употреба са по-добри от маските от плат за защита на другите, ако лицето, което ги носи, е заразено. „Има редица изследвания, разглеждащи ефикасността на маските за еднократна употреба. По отношение на N95 и трислойните хирургически маски те се представиха най-добре както по отношение на вдишването, така и при издишването на вируса “, обобщава Дери.
 • Еднократните маски за лице помагат за предотвратяване на кръстосано замърсяване. Те помагат да се гарантира, че винаги носите чиста маска, вместо да забравите да я перете между носенията. „Най-добрата аналогия, която видях на плакат в училище, е: „Маските от плат са като бельо. Не ги споделяйте. Перете ги всеки ден. Съхранявайте мръсните отделно от чистите си неща“, добавя Джубаник.
 • Щетите от износване и скъсване при тях будят по-малко притеснение. „Има по-малък шанс за физическо изхабяване на маската с течение на времето и за изпускане на влагата от устата и носа“, казва Чад Санборн, доктор по медицина, специалист по детски инфекциозни болести в KIDZ Medical Services.
 • Не е нужно да ги перете преди употреба.
 • Те не задържат влагата. Задържането на влага в плътната тъкан, както и по-ниската й филтрация, могат да доведат до повишен риск от инфекция, според Сингъл.

ОГРАНИЧЕНИЯ:

 • Те създават повече отпадъци, тъй като не могат да се носят многократно.
 • Доставките могат да бъдат недостатъчни в определени райони в зависимост от потреблението им в медицинските заведения.
 • В крайна сметка те могат да бъдат по-скъпи за потребителя, тъй като са еднократни.

Кога да смените маска за лице за еднократна употреба?

Въпреки че тези маски са предназначени за еднократно използване, този период от време може да бъде доста различен за всеки, който ги носи. Ако някой ги сложи само за бързо пътуване до хранителен магазин, може ли да си ги сложи отново за поредното кратко излизане на следващия ден? Или ако се носят на седемчасова смяна, дали ще издържат през цялото време?

Търнър отбеляза, че Американското общество по инфекциозни болести препоръчва еднократна маска да се изхвърля, щом видимо се замърси. „Това вероятно е ситуация, при която здравият разум управлява – маските ще станат по-малко защитни, след като са мокри или замърсени“, каза тя. „Използването по една на ден вероятно е добре, освен ако не е забележимо мокра или мръсна.“

Въпреки това, най-големият риск от повторно носене на маска след бърза употреба (както за еднократни маски за лице, така и за маски от плат) е шансът да я замърсите при сваляне или повторно поставяне. Няма значение дали сте носили маска за минути, или часове, ако замърсите нея или себе си.

 „Можете да използвате еднократни маски за лице, но трябва да го правите по правилния начин“, съветва Шарлоп. „Не забравяйте да ги сваляте от ластичетата, да ги поставяте на сигурно място и да си миете ръцете. Изчакайте няколко дни, преди да ги използвате отново, или ги поставете в хартиен плик и го загрейте със сешоар, за да убиете всички вирусни частици.


Източник на текста и изображенията: https://www.nbcnews.com/shopping/wellness/best-disposable-face-mask-n1252865?fbclid=IwAR0_DLI_ZVAocikrXdfp9-LximFRoJTszBK0K3DDVigVNCeQqdPY4CYokVM#anchor-Howtoshopfordisposablefacemasks

Превод и адаптация: Симона Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s