Нямаше да коментирам, но…

ДО СРЕДНОВЕКОВНОТО ОБЩЕСТВО,

Знам, че е по-лесно да тъпчеш на едно място, но в 21. век не е зле да разграничаваме поведението си от това на инквизицията. За какво говоря? Говоря за смъртта на жена в Полша заради забраната за аборти, която наложиха там преди около година. Заради усложнения с бременността, тя постъпила в болница. Единственото спасение за нея бил аборт, но тъй като това е забранено там, и жената, и бебето умират. (Повече информация за случая тук.)

Обаче в Полша са сметнали за нужно да разрешат аборт при изнасилване, кръвосмешение или опасност за живота на майката. В Тексас, САЩ, не са. В най-демократичната държава беше прокаран закон за сърдечната дейност. (Може да видите повече тук.) Според него аборт след шестата седмица не е разрешен, но пък сърцето се формира напълно чак в деветата седмица. Само казвам. Да не говорим, че много малко жени разбират, че са бременни преди шестата седмица. По този начин се гарантира появата на деца след изнасилване. Браво, Тексас! Голям прогрес!

Общото при двата абсурдни закона е, че аборт не може да се прави при необратими деформации на плода. Или при заболявания, които не му позволяват да живее дълго след раждането.

Не е нужно да споменавам, че тези закони са прокарани от мъже, нали?

Но да засегнем и другата гледна точка. Радикалната гледна точка – че абортът е убийство. Всички защитници на тази теза могат да спят спокойно. Ембрионът не чувства болка до 24-тата седмица, когато започват да се развиват нервните центрове. Пък и ми е доста интересно, ако абортът е убийство, тогава защо няма затвор за жените, подложили се на такъв. Защото затворите ще са пълни, нали? Защото една такава ,,егоистична“ жена заслужава да бъде в затвора заедно с човек, удушил 5-годишно дете.

Но защо да спираме дотам. Спонтанният аборт също следва да се наказва. Това е непредумишлено убийство или самоубийство, след като ембрионът е бебе, развит човек.

Пък и католическата църква осъжда абортите. А как да не слушаме католическата църква! Тази безгрешна, богобоязлива институция, която в продължение на десетилетия е позволявала блудства на католически свещеници с малолетни момченца. Но иначе са строго против гейовете.

И като споменахме църквата, да споменем и най-често използвания от религиозните фанатици аргумент. Една от 10-те Божи заповеди: Не убивай! Само че има и една подробност – единствено Бог може да съди. Тъй като той е съвършен, а хората не сме. Тогава защо са се натоварили със задачата да съдят всеки, който не живее според представите им? Друга работа нямат ли?

Сред противниците на аборта има и такива, които виждат някакъв безкраен потенциал. На тях принадлежат реплики като: ,,Това дете можеше да открие лек срещу рака!“ Откъде знаеш, Ганьо? И майката може да открие лек срещу рака, стига да оцелее при раждането! Освен това не всяка бременност е успешна. Ама никой не вкарва пари в проучвания за спиране на спонтанните аборти. И никой не плаща застраховка живот за спонтанен аборт.

Така че „пазителите на човешкия живот“ да вземат да решат тези проблеми, щом така им пречи свободният избор на една жена. Вазектомията е обратима и ще намали броя на случайните бременности, ама не можем да казваме на мъжете какво да правят с тялото си!

И само да спомена, че бременността не е безопасна. Винаги има риск!

В-И-Н-А-Г-И!

Източник: https://wusfnews.wusf.usf.edu/health-news-florida/2021-10-01/pro-choice-groups-will-rally-for-abortion-access-and-reproductive-rights-in-st-petersburg

……

Дори не знам откъде да започна. Не знам и къде да приключа.

И поради тази причина нямаше да коментирам, защото това е деликатна тема.

Нямаше да коментирам, но трябва да го направя, понеже някои хора още се чудят как да ни върнат в Средновековието – „най-светлите“ векове в историята на човечеството.

Нямаше да коментирам, но в някои случаи абортът може да спаси живот.

Нямаше да коментирам, но жената не е инкубатор и има право да реши дали ще износи дете, или не.

Нямаше да коментирам, но ако слушаме хората, които са против аборта, излиза, че ембрионът е с повече права от майката. Той има право да живее, а майката – не?

Нямаше да коментирам, но щом ще правим така, да вземем да забраним на жените да си излизат от вкъщи. Кой ще гледа тия деца? Кой ще ги ражда?

Нямаше да коментирам, но женското тяло не е ничия собственост, за да решава някой друг какво ще се прави с него.

Нямаше да коментирам, но в страните, където абортът е забранен, умират хиляди жени. Невъзможността за достъп до медицинска процедура ги принуждава да извършат подобно нещо сами. А толкова много смърт може лесно да се предотврати, но кой да мисли за майката? Ембрионът е по-важен!

Нямаше да коментирам, но не съм видяла някой от противниците на аборта да осиновява. Защо има деца по домовете? Абортът е лош, ама е по-добре да пълним сиропиталищата с нежелани деца. А има ли нещо по-тъжно от изоставено дете?

Нямаше да коментирам, но ако са ви толкова важни ,,човешките инкубатори“, защо няма по-строги закони за защита на жените от насилие?

Нямаше да коментирам, но причините за аборт са повече от причините срещу него. Изнасилване, кръвосмешение, несъвместими с живота на ембриона заболявания, опасност за живота на майката, финансова нестабилност на семейството, психически нестабилна майка, която не може да премине през бременността и майчинството… Какво забравям? А, да. ТОВА СИ Е ЛИЧНО РЕШЕНИЕ И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ МЕСИ.

Нямаше да коментирам. Наистина. Но смъртта на хиляди жени, борили се за правата си, нормалните си човешки права, не може да е напразна. Днес забраняват абортите, утре ще ни забранят да гласуваме.

Нищо не е черно-бяло. Затова жените, решили да се подложат на подобна процедура, не са взели подобно решение от скука. И вместо да се чудите как да защитавате нероден Петко, поинтересувайте се от проблемите, които срещат жените в 21. век. Но няма да го направите, защото е по-лесно да си тъп!

Ваша изключително разочарована от „прогреса“: Теодора ТОДОРОВА

Един коментар

  1. Добра статия. Разглежда проблема от всички страни. Ще допълня с един стар виц по темата; как да постъпи жената след минет: Ако изплюе е убийство,ако гълта – канибализъм.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s