Животът в България през очите на едно трансмомче

Какво е да си трансджендър в България? Сигурни сме, че голяма част от българите не си задават този въпрос, защото не искат да признаят съществуването на такива хора. И макар да са невидими за обществото, те са част от него. В повечето случаи дори няма да ви направи впечатление, че приятното момиче в съседния апартамент е родено с името Иван. Защото трансхората, както всички останали хора, водят съвсем нормален живот. И за да ви помогнем да видите това, днес (на Международния ден на толерантността) ще ви срещнем с едно българско трансмомче, което ни разказа за себе си. За да запазим самоличността му в тайна, ще го наричаме Рен. На името на герой от неговата книга. Надяваме се да дойде ден, когато анонимността в подобни интервюта няма да е наложителна. 

Рен е млад, току-що започнал първи курс. Освен чудесна червена коса и спокоен глас, той също като нас има хобита, мечти, цели. Студент е в България и много харесва средата, която е намерил в университета. Сред любимите му занимания са да чете, рисува и пише. Сподели ни, че работи върху собствена книга. 

За факторите, помогнали му да осъзнае, че е транс, той сподели: ,,Не е едно определено нещо, по-скоро е процес в рамките на няколко години. Първо разбрах за сексуалността си и осъзнах, че не всичко се навързва. Има нещо, което не е така. Доста време казвах, че не се определям с пола, с който съм роден, но не признавах, че съм транс. Това го разбрах миналата или по-миналата година, когато започнах да се интересувам, да проучвам. И просто установих, че нещата си съвпадат повече, отколкото очаквах. И не е нещо толкова срамно, защото нашето общество ни кара да си мислим, че е срамно да си транс, което не е така. Проучването доста ти отваря очите и е тъжно, че много хора не са се интересували и не разбират тези неща”.

Пред семейството си Рен остава скрит. Не може да каже на родителите си, тъй като хората на средна възраст в България не гледат с добро око на ЛГБТ+ обществото. Налага се да играе роля, с която да се вписва в по-консервативна среда. Но приятелите му го приемат и подкрепят такъв, какъвто е.

В България хората не са толерантни, отказват да приемат новостите, изпитват омраза към всичко, което не съвпада с патриархалните норми. ЛГБТ+ през последните седмици попадна в медийното пространство, заради извършеното престъпление от омраза към тях. Наскоро (30.10.) бе нападнат клуб “Рейнбоу хъб” на общността ЛГБТ+ в София. На извършителя –  кандидат за президент, бе повдигнато обвинение за хулиганство. В наказателният кодекс липсва определянето на престъпленията срещу ЛГБТ+ да се водят престъпления от омраза. 

Едва четири партии осъдиха публично тази проява. Тъй като ЛГБТ+ не са представени в политиката и не са защитени от закона, попитахме Рен дали мисли да гласува. ,,Не смятам, че като не гласуваме, правим нещо. Ти си казваш да става, каквото ще става. Няма да съм аз тази промяна, но така не си помагаш. Според мен трябва да се гласува и аз това ще направя.” – заяви той.

От него научихме за организация „Билитис“: „Те се занимават с правата на ЛГБТ+ обществото и наскоро направиха една инициатива, която проучва кандидати за изборите и дали те подкрепят ЛГБТ+ обществото и правата им. И така си правя изводи.  Човек, ако се разрови, стават нещата. Някои имат програми за ЛГБТ+“.

Рен ни каза, че вече се чувства по-комфортно в тялото си. ,,Много транс хора, включително аз, страдаме от дисфория, което е доста неприятно усещане и не се чувстваш комфортно в тялото си. Правиш някакви промени, дали ще е с облеклото, дали ще е подстрижка. Много олекотява нещата.”

Всички изпитваме нужда да се чувстваме добре в тялото си и понякога променяме стила и визията си. Но освен промяна в стила на обличане, трансхората искат да могат да променят законно пола и името си, а операциите и хормоналните медикаменти не са лесно достъпни. „Хормоналната терапия не е по здравна пътека. Ако искаш, трябва да бъдеш на самолечение, което значи да ходиш на прегледи сам, да си изчисляваш дозата сам, което не е най-безопасното нещо. А за операциите има само няколко доктори, които са толерантни към ЛГБТ+ в България. И тяхната идентичност се пази в тайна.” 

Оказва се, че смяната на името в България също е труден процес. „Трябва да минеш през съд, трябва да плащаш за адвокат и винаги има голяма вероятност да ти откажат. Има и хора, които са минали през терапия, отиват с адвокат, плащат хиляди левове и въпреки това съдията не им позволява да си променят името.“

На 26.10.2021 г. Конституционният съд взе решение полът да се разбира само в биологичен смисъл и както Рен каза по време на нашия разговор: „Има голяма разлика между лична карта и индивид“. Известни личности като Елиът Пейдж, Чаз Боно, Лаверн Кокс говорят публично за това какво е да си транс. На въпроса ни дали това му помага да бъде себе си, той отговори: ,,Не смятам, че ми помага, но помага на общността. По същия начин, както прайд месецът. Просто да осъзнаят, че е нещо нормално, не е толкова страшно. Хората не искат да разберат или действително не разбират, че не е толкова да парадираш с нещо, колкото просто да бъдеш видян. Нас ни няма в много от законите. Ако стане нещо против нас, то не се класифицира като престъпление от омраза”.

Но Рен не преминава съвсем сам през промяната. Сред приятелите му има и трансжена, която напълно го разбира.

Според документалния филм за трансрепрезентацията „Disclosure“ едва 20% от американците познават човек, който е транс. В България процентът вероятно е по-малък.  Погрешната представа на ЛГБТ+ общността във филми и сериали води до предразсъдъци спрямо тях.

Но това не го спира, защото Рен мечтае да стане писател и  ние нямаме търпение един ден да си поговорим за книгата му. Сигурни сме, че ще е чудесна като самия него!

Виктория ПЕТКОВА и Теодора ТОДОРОВА

Изображения: Рен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s